Magazine

FM College ~ News & Articles

University Focuses on Collaborative Spaces

Oct 19, 2023 | Public | 0 comments

Renovated engineering lounge has become a highlight of tours for prospective students.

 

Originally designed as a law library and later converted into student classrooms, labs, makerspaces, lounges, and study areas, the centrally located Center for Communications and Engineering at Quinnipiac University in New Haven, Connecticut, had become dated with dark and inefficient work zones. Working within a modest project area of 7,700 square feet, Svigals + Partners transformed key spaces within the 1995 structure, including a three-story atrium, into modern and enjoyable learning and interaction areas.

Aligning the space with Quinnipiac University’s forward-thinking approach to education and career development, the design team introduced studying and socializing zones, huddle rooms, and redesigned classrooms and a computer lab. These inviting and technologically advanced spaces showcase student accomplishments and become a highlight of tours for visitors and prospective students.

Maximizing daylight

In the student lounge’s meeting and gathering area, the renovation focused on adding collaborative offerings while maximizing available daylight and openness. Lounge areas include casual seating, a video monitor and display cases, plus an enclosed study room furnished with tables, chairs, and monitors. 

Three levels of collaboration

The grand staircases flank the triple-height space for socializing and small group work. The flexible environments foster community and showcase student work, which encourages others to visit the lounge to see what’s being accomplished. 

Celebrating achievements

A large display monitor that presents school news and achievements is mounted on panel wrapped in perforated metal with acoustical felt backing for sound-absorption. The lighting design establishes a sense of hierarchy for the casual zones and study areas, with the main section also brightened by sunlight from the building’s original, semicircular glazed facades. 

Industrial aesthetic

Huddle rooms set at the back of the main open area offer moveable tables and chairs for four-to-six occupants set inside transparent enclosures. Above the collaborative areas, the design team reorganized exposed mechanical systems, highlighting the visible underside of the ceiling deck and ductwork with clean finishes resulting in a modern industrial aesthetic. 

By FacilitiesNet Staff

 

The post "University Focuses on Collaborative Spaces" appeared first on Building Operating & Management

0 Comments

Submit a Comment

Groundbreaking School Security Standard Protects Students During Active Shootings

In the wake of the tragic rise in active shooter incidents at schools, the National Glass Association (NGA) took swift...

Upping the IAQ in your building

Allergens and dust are found in the air throughout the summer, so IAQ remains a priority year-round. Maintenance managers...

Businesses Bet Big on Data Analytics and Integrated Worktech

In today’s hybrid work landscape, organizations are striving to strike the perfect balance between boosting operational...

Initiative seeks to close emergency response gaps

Asleep in bed, the sound of sirens outside your condo awakens you in the middle of the morning. You hear no alarm and no...

Gen Z Can Fill the Workforce Gap

We may have done a disservice to the Gen Z group of young people. Facility management professionals often label them as...